Thursday, 5 July 2012

Nisfu Sya'aban

assalamualaikum...

 hari ni..hari nisfu sya'aban ...permulaan buku baru bagi umat islam..
apa yang penting tentang nisfu sya'aban...


Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh Malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu. Pengertian am Nisfu Syaaban dalam bahasa Arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam ke-15 Syaaban iaitu siangnya 14 haribulan Syaaban.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W tidak tidur pada malam itu sebagaimana yang tersebut dalam sebuah Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah S.A.W telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda S.A.W dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda S.A.W berkata dalam sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yang akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kepadaMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri. Setelah Baginda S.A.W selesai sembahyang, Baginda berkata kepada Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yang memberi rahmat (membuat amal makruf dan nahi munkar) dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang-orang yang dengki.”
Hari Nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan orang-orang Muslimin selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu Maghrib (waktu senja), (15 Syaaban bermula pada 14 haribulan Syaaban sebaik sahaja masuk waktu Solat Maghrib)
Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai.

sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Nisfu_Syaabanamalan yang mane aku buat malam tadi..xde pun.malam tadi sibuk kemas bilik,sambil basuh kain..lalainya kami suami isteri dok sibuk hal dunia..sedangkan buku amalan diangkat ke langit ketika itu..Ya ALLAH ampunkan hambaMu ini..
 dalam keadaan apa agaknya buku amalan kita diangkat.yang pasti amalan aku dan suami dalam keadaan berjaga tapi tanpa iktikafnya...
ALLAHU ROBBI..

renung-renungkan lah bertapa kita lebih tahan mata menunggu bollywood deligt malam tadi..yg kusyuk tengok wrestling di kedai kopi....

pagi ni ade yang puasa ada gak yg awai2 dah ngajak makan..aku??? tergolong yang g makan awai tu. dah bekfas kol 8.30 tadi....huhu ibu mertuaku puasa agaknya..siap membeli belah ke pasar sari..pagi2 dah ngikut kami laki bini g keje sebb nak nyinggah pekan khamis
(pasar pagi setiap khamis yg galmor kt tempat aku,,sampai ada gak yg ambik cuti semata2 nak g pekan kamis ni..heheh)p/s : nnt ade gambo pekan ni aku upload yer..

No comments:

Post a Comment