Thursday, 21 February 2013

UPdated sekali cuci sawang...


asssalamualaikum..

beria updated tp bukan ade yg baca pun...ehehe
tak kisah lah janji dapat meluah perasaan..

dah nak masuk 3 bulan aku xjengah blog ni..sian die dok cuci-cuci sawang di tempat kerja sawang disini makin menebal...

dalam 3 bulan ni mcm-mcm dah jadi..

1st aku tinggalkan kerjaya..cewaahh di UITM perak..
2nd aku lak telah dipostingkan ke Klang Selangor.
3rd setelah 6 bulan menjadi isteri aku terpaksalah berjauhan dengan Encik Suami..

3 perkara yang mcm-mcm cerita nak cerita pun dah lupa sbb dah lama ..huhu..

Keputusan meninggalkan kerjaya di UITM yg jaraknya hanya 15 minit dari rumah kami..sesuatu yang sangat2 sukar sebenarnya..tapi demi masa depan aku dan dengan izin En.Suami menerima rezeki di zulhijjah pemberian ILAHI..
walaupun berbalam2 jer rasanya tempat posting pun xtau kt mane tuk jawatan aku sekarang ni..28hb November 2012 aku lapor diri di negeri Selangor...aduhai kembali balik tercampak di luar negeri sendiri nampaknya..
dan 3hb Disember 2012 aku dengan pasrahnya telah pun melapor diri di Klang,selangor bukan di Tapah Perak seperti yang diidam-idamkan...
dan kerana itu terpaksalah aku berjauhan dari En.suami ..dan dah hampir 3 bulan di negeri orang..
rezeki kami di disini setakat ini.
Moga-moga ALLAH medekatkan kami semula ..
setakat ini aku hanya mampu berserah dan berdoa pada ALLAH moga dapat ditukarkan ke Perak..ataupun aku harus membuat pilihan memilih antara kerja dan suami..yang mane lebih utama..

Mengharap berakhirnya sebuah dugaan...

Thursday, 1 November 2012

Rezeki di Zulhijjah


Assalamualaikumm..
hehe lama tak menulis..cuti raya haji..cuti menulis blog sekali..
seminggu ini bz tol rasanya
cewahh..padahal rehat jer lebih

ermm..
lama xupdated walaupun ade citer tapi xde ilham nak nulis..huhu
hati xtentu arah..seminggu 2 ni..hati berdebar2 jer..atp aku abaikan sebab malas nak stress2..
betul lah org kata ..kdg2 sesuatu yang kita nak tu ALLAH dah ade yang lebih baik utk kita..

selama ni aku menanti tawaran kerja TETAP ..dan sekarang hasilnya aku berjaya ..
rezeki yang ALLAH bukakan untuk aku..hasil dari usaha aku yang xseberapa..
berkat doa kawan2 dan mak abah..
sokongan dan dorongan En.Suami tercinta..

ini yang aku nanti-nanti bertahun-tahun. sejak abis study dulu..
tapi bila dah dapat hati tak juga rasa tenang..kenapa ekk...?
kenapalah aku memikirkan sesuatu yang belum sampai sedangkan ALLAH dah aturkan jalan utk aku..
Resah,risau,takut menghadapi hari melapor diri nun di negeri orang..
dugaan apakah lagi ..sungguh ALLAH hanya menduga hambanya dengan ujian yang termampu dek hambanya ...

bersangka baik dan berfikirkan positif lah rozizariah oiii...
peluang belum tentu datang lagi..
jangan terkena yang dikejar xdapat yang dikendung tercicir..
ALLAH lebih tahu aper yang terbaik untuk aku..

Syukur ..rezeki di zulhijjah..
debar hati ..hilang lah ..
tenang lah dikau wahai jemala hati..


Ya ALLAH kuatkan kakiku di jalanmu..


Tuesday, 23 October 2012

Percaya ke Tidak..


Assalamualaikum

Mcm xberapa nak percaya..sebab per.??
semalam balik keje aku tgk ade kad jemputan kawen..baik punya nama siap bertaip..
hati aku dah rasa lain..sebab tengok cop setem tu dari seremban...

kat sampul belek sah lah ade nama pengantin siap2 kt depan..
huhu..percaya ke tidak..
tarikh kenduri pada 11.11.2012
siapa pengantinnya???
nama pengantin lelaki buat aku xleh nak percaya...
lelaki aka seorang teman aka abg angkat aku nak kawen ..
not for the 1sti time tapi maybe yang ni 2nd time punya or repeat wedding..xkan kt beria berkad2 bagai ...

Aku xleh percaya sebb aku tau die dah kawen masa mula2 kenal die dulu..
mula-mula kami sama training untuk jadik Assist.Restaurant Manager ngan KFC..masa  tu inai kat jari die pun xilang lagi..baru kawen and baru nak memulakan kerjaya.Tp sebagai adik angkat aku taulah serba sikit masalah dia dengan wife die dalam bab2 berkawan ni....

Ntah aper kisah tiba2 nak kawen lain..huhu...adakah...?? mereka sudahh....huhuh nauzubillah...
sedih plak sebb rsnya die dah ade anak 2 kalau xsilap..
naluri aku membuak2 nak tau..nak jg tepi seluar beliau tapi En.Suami dah larang awal2..
"jangan komen2 kat FB,jgn nak sms2 tanya,jangan nak nyembang2 ngan kwn lain"

Adoi aku sekadar ingin tau ..huhu sebagai kawan dan adik angkat..

En.Rizal kad undangan mu itu mengundang resah dalam hatiku..boley gitu...








Monday, 22 October 2012

Suam-suam kuku di Hari Gaji...


Assalamualaikum..

uhukk.
pagi2 dah sengal2 unta rasanya..
it's pay day..hahaha patut happy..tp aku terbalik plak..

di hari gaji..sure kejap jer tgk duit tu beriban dan dalam akaun..
xsempat duit tu beranak dah kena widraw..
bukan sikit2 dah tentu2 lebih dari separuh..

yang tinggal hanya beberapa rat jer..tu pun xsampai suku gaji..huhu
tiap2 bulan mcm tu..hai kete bila lah nak settle ko punya payment nih hah...lambat benor tunggu ujung taun depan..uhukk...

duit simpan langsung xbertambah..bila lah nak stabil balik and boleh saving balik..
hutang merata2 nak kena bayar..
betul lah kata orang jangan mula berhutang walaupun sikit bila dah mula semua benda nak hutang..
tapi aku xdelah hutang ngan along..hahha setakat ni semua hutang ngan bank jer..hutang kete..loan asb..tu jer....heheh tp kalau dah gaji ciput hutang 4,5 ratus pun dah rasa banyak bebenor rasanya..huhu..
tapi syukur rezeki tetap ade...tapi manusia mane lah penah puas.kekeke..ade jer xkenanya..

hari gaji orang lain maybe happy tapi aku xpun..sebb sebentar lagi tatkala tiba waktu rehat koi 1.00pm dah sah2 lah duit itu habis separuh dikeluarkan untuk diagih-agaihkan kepada pemiutang...nak beli  under wear pun piki  5x ..adoi..bila lah nak stabil balik ni....

situasi semua orang dihari gaji aku rasa..
sumber: google


harap2 tahun depan kewangan kembali stabil lah hendaknya..tahun ni walaupun rezeki keje ok tapi kewangan xberapa ok..mane taknye awal2 taun dok prepare barang kawen jer..2 minggu sebelum kawen aku lak masuk keje baru..huhu xbergaji sampai lepas kawen..sampai lah dah dekat 5 bulan kawen belum stabil2 lagi nih..En.Suami pun tgh2 menstabilkan diri balik..harap2 rezeki tahun depan lebih lagi..and harap2 merasa bonus ujung taun dengan januari nanti...